Svensson Smith har vid ett flertal tillfällen gjort sig känd som sjöfartsförespråkare

Karin Svensson Smith är 58 år och har tidigare bland annat varit riksdagsledamot 1998-2010. Hon var ursprungligen vänsterpartist men gick över till Miljöpartiet de gröna 2005. Hon sitter med i Miljöpartiets partistyrelse och har tidigare också varit ledamot i Trafikutskottet. 
Efter att 2010 ha förlorat sin plats i riksdagen till Maria Ferm har hon de senaste åren kommunpolitiker i Lund, där hon också bor. 
”Fördelar med sjöfart”
Karin Svensson Smith är känd som sjöfartsförespråkare och har vid ett flertal tillfällen talat sig varm för sjöfarten. I Almedalen i somras var hon en av deltagarna vid det seminarium där Sjöfartsforum lanserade sitt maritima valmanifest och sade då bland annat följande: 
– Jag tycker manifestet är bra, men ni har inte tagit i ordentligt. Det finns fler fördelar med sjöfarten, som att klara klimathotet. Jämför sjöfarten med vägtrafik, man kan transportera stora godsvolymer till liten energianvändning. Om man ska klara klimatmålet inom transportsektorn har sjöfarten en viktig roll att spela.