Nästa sommar ska landstinget i Stockholm testa en snabb eldriven pendelbåt som tar 90 passagerare på Mälaren.

Förhoppningen är att den ska klara kraven på vågsvall och kunna sättas in mellan Ekerö och Stockholm. En sträcka den klarar på en halvtimme. Landstinget har beslutat om tre nya pendelbåtlinjer på Mälaren som kanske kan komma i gång redan till nästa sommar. Den ena är en triangellinje på Riddarfjärden mellan Södermalm, Kungsholmen och Tegelbacken. Den andra är en linje från Solna strand till Södersjukhuset. Den tredje är en linje från Tappström på Ekerö till centrala Stockholm. Denna tredje linje fanns för 25–30 år sedan men lockade inte tillräckligt många resenärer för att överleva mer än några år. En anledning var att restiden för de flesta blev längre än restiden med buss och tunnelbana.