I januari fattade YH-myndigheten (YrkesHögskolan) beslut om att bevilja ytterligare två intag på utbildningen Marinteknik-Skärgårdskapten på Marina Läroverket i Stocksund. Den blir nu alltså en Yrkeshögskoleutbildning och blir således en del i det reguljära utbildningssystemet i Sverige.
Praktik
Inför sommaren 2012 är det drygt 60 studenter som skall ut på praktik. Under de år som utbildningen har pågått har det aldrig varit problem med praktikplatser vilket tydligt visar på hur branschen sluter upp och tar sitt ansvar för utbildning av ny personal. Denna säsong börjar praktiken tidigast v13. Alla studenter skall inom ramen för utbildningen göra 135 dagar ombordförlagd utbildning (praktik) fördelat på två säsonger. Riktmärket är att göra minst 75 dagar första året och resten det andra året. Det kan dock variera mellan olika studenter och det är studentens ansvar att hålla ordning på sina dagar. Hur dessa dagar skall göras
planerar rederiet och studenten tillsammans. För en del studenter som går andra året ligger det fyra dagars utbildning på Ålands sjösäkerhetscentrum i april.
Rederiträff
Marina Läroverket inbjuder nu alla intresserade rederier att medverka i en informationskväll den 8/2 kl 18:00 på Cedergrenska tornet. Här finns tillfälle att berätta om sin verksamhet och träffa studenterna. Om ert rederi vill och kan ta emot praktikanter denna säsong är ni varmt välkomna. Vi vill gärna som tidigare år ha ett mejl om att ni kommer eller om ni inte kan komma men ändå vill ta emot praktikanter.
Mejla till: marcus.green@klartskepp.se