Varje år runt jul och nyår skickas mängder av nödraketer upp i luften av festglada privatpersoner. ”Julaftons kväll, kvart över nio. Ett larm om att en nödraket har siktats kommer in till sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg, för femte gången den här månaden. Inom några minuter är en räddningsenhet från Sjöräddningssällskapet på väg ut på havet. Helt i onödan. För ingen nödställd hittas, den här gången heller.”
Varje år runt jul och nyår skickas mängder av nödraketer upp i luften av festglada privatpersoner. Gamla uttjänta nödraketer används som substitut för nyårsraketer. Under 2010 rapporterades totalt 38 fall med uppskjutna nödraketer som resulterade i sjöräddningsinsatser runt om i Sverige. I dessa fall talar mycket för att någon sköt upp en nödraket utan att det handlade om ett nödlarm.
–   Vi tar alla larm på största allvar och våra räddningsenheter rycker ut på varenda ett, det ingår i vårt uppdrag. Vi kan ju inte veta om det är ett busstreck eller någon som är i nöd på riktigt, säger Andreas Arvidsson, ansvarig för Maritima verksamheten på Sjöräddningssällskapet.