Den första av två snabbgående kolfiberkatamaraner som beställts av Styrsöbolaget, har nu nått Göteborg. Färjan som kommer att få namnet Valö kom till hamnen ute på Saltholmen på kvällen den 16 april efter resan från varvet i Norge. De nya båtarna är ett resultat av ett lyckat samarbete mellan Västtrafik och Styrsöbolaget och innebär nya och stora möjligheter för moderna persontransporter på sjön och en utveckling av skärgården. Snabbfärjorna kommer att köra i 28 knop mot dagens 11-12 knop, och innebär kanske det största steget för boende i skärgården sedan ångbåten utvecklades.
– Detta kommer att ge öborna större flexibilitet och spara tid vilket gynnar tillväxt, utveckling och miljön i Göteborgs södra skärgård, säger Helena Leufstadius, Vd Styrsöbolaget.
Valö, börjar gå i trafik den 20 juni 2010. Båt nummer två, Rivö, har beräknad trafikstart i augusti 2010. Båda snabbfärjorna kommer att trafikera Göteborgs södra skärgård, linjen Saltholmen-Styrsö Skäret-Donsö-Vrångö och tillbaka.
Dopet av Valö kommer att ske den 24 maj på Lindholmen. Gudmor blir Anneli Hulthén, Kommunstyrelsen ordförande.
Fakta om färjorna:
Längd: 27,0 m
Bredd: 8,4 m
Djupgående: 0,95 m
Antal pass (alla sittande): 163 st
Motorer: 2 x 749 kW MAN V12 dieselmotorer
Maxhastighet: 30 knop
Servicehastighet: 25-27 knop
Bemanning: 1 Fartygsbefäl,
1 Styrman, 1 Matros
Fartygen byggda efter internationell
High Speed Code (HSC)

För mer information: Helena Leufstadius, VD tel; 0705-69 64 01

webroot/images/bilder_450x160px/Valo_450x160.jpg”>