Miljöpartiet presenterade på Bilfria dagen den 22 september förslag på nya rutter för båtpendling.

 MP har också granskat restider med båt jämfört med annan kollektivtrafik och menar att man kan vinna tid och livskvalitet samtidigt som man sparar miljön.
– Båtpendling är både tidseffektivt, klimatsmart och ett avstressande sätt att resa på. Vi måste börja se vattnet som en möjlighet och erbjuda båten som alternativ till bilen. Båtpendling är ett effektivt sätt att minska trängseln och avlasta annan SL-trafik i rusningstid. Du kan också ta med cykeln, säger Raymond Wigg, (MP) oppositionslandstingsråd i Stockholm.
– Stockholm växer, vi måste skapa förutsättningar för ny kollektivtrafik som båtpendling. Istället för att bygga igen alla bryggor vill vi se levande kajer. Vattenvägarna är perfekta nya tvärförbindelser, något som idag fungerar dåligt i Stockholm, säger Yvonne Ruwaida, (MP) oppositionsborgarråd i Stockholms Stad.
Miljöpartiets mål är att all båttrafik som landstinget erbjuder ska ha enhetliga taxor i nivå med SL. Idag på europeiska ”Bilfria dagen” bjuder MP i Stockholm, Solna, Sundbyberg och Ekerö medborgarna på båtpendling på två båtlinjer: mellan Klara strand, Alvik, Solna strand och Lilla Essingen och mellan Jungfrusund på Ekerö och Stadshuset.
Bilfria dagen är en del av den Europeiska trafikantveckan, Mobility week som uppmärksammas av tusentals städer i Europa. Trots att Stockholm är Europas miljöhuvudstad 2010 väljer den borgerliga majoriteten i Stockholm stad och landsting att ignorera Europeiska trafikantveckan.